23 de juliol 2010

LA VIA AUGUSTA, (el poc) l’ art de l’engany i de la demagògia


Llegeixo una breu entrada en el bloc La via augusta, i no puc evitar de referir-m’hi. No em sorprèn l’article, provenint d’un sectari bloc, i per al meu gust una mica “carca”, que habitualment ha volgut culpar dels fracassos del tripartit a altres persones, com allò de què tot el món està en contra meva però jo no soc el culpable. Bé, ens fiquem en situació, en rèplica a un article fet pels Ebrediputats, on instaven al Delegat del Govern Lluís Salvadó a dimitir per poder presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya, La Via Augusta ho compara amb el President de la Diputació, instant a Poblet a deixar aquest càrrec per poder presentar-se al Parlament. Un altre cop, o l’escriptor d’aquest bloc no se n’adona de com funcionen les coses, fet poc probable donada la seva llarga trajectòria política, o bé vol desinformar i enganyar els seus lectors. No és el mateix, i ell ho sap, però tot i això enganya i fa demagògia. Un Delegat de Govern no ha de formar obra i part en unes eleccions al Parlament, ja que en aquestes eleccions s’elegeixen als parlamentaris que han de formar govern, i el Delegat és govern! El Delegat ha de vetllar pel correcte funcionament en el dia de les eleccions, ja que ell és la veu de la Generalitat de Catalunya a les nostres Terres. I em pregunto, com ho farà, com podrà vetllar, si ell és part activa de l’aconteixement? Cal recordar que ja va haver un Delegat de Govern a Terres de l’Ebre que va dimitir del seu càrrec per a presentar-se com a Diputat al Parlament, ja que considerava que era l’èticament correcte. Per l’altra banda, tots sabem que Poblet és President de la Diputació, i és el cap de llista al de CiU al Parlament, ah! i també és alcalde! Què te a veure? La diputació, com els consells comarcals i els ajuntament no influeixen sobre el Govern de la Generalitat, ni sobre les eleccions al Parlament, ja que son institucions d’un altre rang. A més a més, el que també sabem, és que el President de la Diputació és elegit després d’unes eleccions municipals, d’acord a la distribució de resultats. Si no fos així, no es podria presentar cap diputat que fos alcalde, regidor, o conseller comarcal. Per què La Via Augusta barreja cols i naps en la mateixa cistella, quan és evident que no té cap influència ser President de la Diputació a les eleccions al Parlament, i en canvi no accepta que el Delegat del Govern sí que té influència en les eleccions al Parlament? La resposta també es evident, i coneguda per molts lectors de la Via Augusta. Cadascú que traigue les seves pròpies conclusions.

7 comentaris:

Joaquín ha dit...

Permetem que hi pose cullerada.
Des del punt de vista estrictament formal i "d'estètica política" ( més que ètica ) potser si que el fet d'ostentar un càrrec de representació del govern de la Generalitat i presentar-se a les eleccions al Parlament en el que s'elegeix al President del govern que han d'elegir els delegats territorials, pot grinyolar. Peró clar, que ens diguis que ostentant el càrrec de Delegat, no pot o no deu ser candidat el dia de les eleccions, es com a mínim discutible. O creus que el successius Ministres i Consellers de Governació o interior d'Espanya i Catalunya no han estat candidats a les mateixes eleccions on ells eren els responsables el dia de les eleccions, recomptes, resultats etc. ?
Per altra part, el dit, el teu inclòs, no ens el xuplem ningú. Al fons de la crítica i la demanda d'equanimitat, a la que jo m'hi sumo de totes totes, sobre que es demani la dimissió de Salvador i no faci el mateix Poblet, hi ha una cosa molt clara, independentment de la cosa formal: No es comparable la utilització que, en potencia, pot arribar a fer del càrrec el Delegat de la Generalitat a les TTEE sinó dimiteix, que la que pot fer el President de la Diputació. O és que si el Sr. Poblet no fos candidat, es prodigaria tant, tant, tant ( pagant tots ) com es prodiga, i es prodigarà?. Nomes per l'àmbit territorial en que cadascú es mou, ja no hi ha color; nomes pel seguiment que es fa de l'acció del president de la Diputació, ja no hi ha color; nomes pels pregons on es convidat ( clientelisme/favor/pagaments pendents ) de festes majors i altres saraus, ja no hi ha color; Nomes per la possibilitat del President de la Diputació d'inaugurar, primeres pedres, entrevistes, aparició mitjans de la Diputació etc., ja no hi ha color.

Repeteixo: el dit, no ens el xuplem. I tu?

PD. fa mig any vaig enviar un comentari a l'apunt "Conseller, jo l'acuso" ( transcripció d'un article de F. Sancho ), el qual aquest bloc GENS SECTARI va considerar no ser susceptible de publicació. Confio en que ara no passarà el mateix.

Unknown ha dit...

Penso que tots escriviu agranant cap a casa vostra. Tu cap a CiU i La Via Augusta cap al PSC. És evident. Per això cadascú cerca arguments a mida per justificar les postures. Jo veig que els ministes, els consellers, quan hi ha eleccions continuen en el càrrec. Se'ls suposa l'ètica per fer les coses bé fins que esgoten el mandat.

És cert que el president de la Diputació no surt de les eleccions al Parlament però, que aquest sigui candidat a un escó a les properes eleccions fa que, des del seu càrrec pugui aprofitar per incrementar les seves aparicions públiques i així fer-se una campanya d'imatge encoberta. Per això és normal que algú pensi que Poblet hauria de deixar el càrrec, o bé s'hauria de regular l'activitat pública de potencials càrrecs electes que es presenten a les eleccions. I el mateix pot passar amb Salvadó. Que comencin a haver conferències, inauguracions, etc., per donar-se bombo i mirar d'aconseguir simpaties, no hauria de passar. Si passa, s'ha de demanar que plegui o bé en un futur regular millor aquestes coses.

Però, simplement pel tipus de càrrec, quan són dos càrrecs amb tanta influència al territori, no és justificació per dir que un ha de plegar i l'altre no. Penso que haurien de plegar tots dos o no cap.

Robert Bellaubí ha dit...

una mica tard... però comento:

Joaquín, considerar que un comentari és o no apte per a què es publiqui en aquest bloc o ebrediputats, al qual jo també hi tinc accès no és de sectaris. Al meu bloc també he moderat comentaris més favorables, però que no em semblaven correctes. En un bloc cada persona és lliure de publicar lo que vulgui, i per això no s'és sectari, o almenys és com jo veig la llibertat.

He de dir que trobo de mal gust això de xupar o deixar de xupar. El pròxim cop t'ho estalvies. Després ens queixem de què us moderen comentaris.

Considero que una persona amb uns possicionaments com els teus em digui a mi sectari. Jo formo part d'un partit polític, tinc els meus arguments, i els signo amb noms i cognoms. No m'he considerat mai sectari, precissament als llocs que he exercit alguna responsabilitat, sempre he actuat amb obertura i cercant el concens.

A l'article ja he argumentat prou el meu possicionament sobre el tema del Delegat, i em ratifico. Si vol jugar a fer política, que abandoni el seu lloc a la Delegació, com van fer altres Delegats.

I si no fa tants actes com Poblet, és el seu problema, no el de Poblet. En teoria la Generalitat hauria d'invertir en més obres i infraestructures al territori que la Diputació. Si no ho fa, que les eleccions decideixen...

Unknown ha dit...

Hola Robert

Si Poblet, ocupant el lloc que ocupa i fent tot el que fa, pertanyés a altre partit, el que fos... segur que el criticaries.

Una abraçada

Robert Bellaubí ha dit...

segur?

Unknown ha dit...

La grandesa i valentia dels politics, rau en reconèixer els mèrits dels seus adversaris, no quan ja estan acabats o retirats, sinó quan estan en alça.

En política, i tu prou que ho saps no es així. La critica per la critica al oponent es sistemàtica i es una pena. I tots ho fan.

Robert Bellaubí ha dit...

no tots ho fan/fem, de la mateixa manera que no tots són/som iguals