16 d’abril 2007

Ni platges ni arrossars

Setmana temàtica a TV3 sobre el canvi climàtic, i ha recordar-nos un cop més que el mar creixerà no-sé-quants-centímetres, i que el Delta desapareixerà. Alarmisme; ens coneixen molt bé, i saben que això és el que necessitem, una exaltació alarmista. Que la gent està picant cada dia a les immobiliàries dient que ja no volen comprar a Deltebre? Cap problema! Que els que tenen una segona residència a Riumar volen vendre abans que sigui massa tard? Millor! Contra menys gent hi hagi, millor, ja que al Delta, contra ménys gent vingui, més tranquils estarem "nusaltres" quan hi anem.

I quina solució donen a aquest alarmisme que ells mateixos estan provocant, per poder estar tranquils la gent del Delta, i creure que al final no seran tan forts els efectes de la pujada del nivell del mar? Comprar platges per a que se les trague l’aigua. Però de què van! No senyors, em nego, no puc acceptar que la solució sigui aquesta, esperar que el Gobierno ens vagi comprant platges i arrossars per a que la gent no ens queixem quan se les trague l’aigua. Però a més, no ho entenc? Que les platges no són de Costes? Llavors com és que les han de comprar? O es que així surten més als diaris fent de salvapàtries? Així volen salvar al Delta?

Sé que hi ha estudis tècnics preparats per a ser aplicats al Delta. Estudis contrastats i viables per protegir el nostre ecosistema. Estudis i projectes similars als que s’han aplicat a altres deltes, i que han permès la seva salvació. Però no, es veu que aquestes solucions no són bones, el Delta és massa delicat. Al Delta no es poden fer actuacions i a Barcelona fan un fòrum dins el mar.

Diners i competències, això és el que necessitem per salvar el Delta, ja que d’una altra manera, comencen amb platges, i els tocarà comprar fins als Ports.